Budbäraren

Titel: Budbäraren

Författare: Lois Lowry

Förlag: Natur & Kultur (2004) översättning: Helena Hansson

Betyg: 5

IMG_2257

Jag har läst och arbetat med Den utvalde (the Giver) och tycker den är fantastisk. Lois Lowry skriver fina berättelser som är sorgliga, tidlösa, fantasifulla och som inte slutar exakt så som väntat. Det går att spekulera i hur det slutar och göra en egen tolkning. Det är kvalitet och utmanande.

Jag har nu läst Budbäraren och tycker närapå lika mycket om den. Det är en finstämd, bitvis spännande och sorglig berättelse med Matt i centrum. Han bor i en by där det råder fred och frihet och de tar ofta emot människor som kommer från andra mer nödställda byar, men oftast är det personer som blivit utstötta, handikappade eller som är fattiga. I byn hittar de ett nytt liv. Alla tas emot.

Matt upptäcker att han kan hela. Det börjar med en groda med benet nästa avbitet. Han bor sedan sex år tillbaka med siaren, en blind äldre man. Båda har kommit till byn från andra byar och fått hjälp här till ett bättre liv. Men saker och ting börjar förändras. Något är sig inte likt. Matt blir i vägskickad på uppdrag som byns budbärare och ger sig in i skogen, den han hittar i och är bekant med. Skogen är dock förändrad och till slut är det frågan är om han någonsin kan ta sig igenom skogen igen.

Den är lite att bita i för en ensam ung läsare. Själv funderade jag på om inte den här eller den utvalde blir mitt val att högläsa för åk 7 i höst. Är nyfiken på hur det skulle tas emot. Det blir ett projekt att se fram emot.

 

 

 

 

 

Annonser

En reaktion på ”Budbäraren

  1. sarasbokblog 25 juli, 2019 / 16:43

    Ja, Den utvalde tror jag att jag har läst efter tips från dig men inte den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s