Vända världen rätt

Fick denna bok signerad av Jennifer Niven på bokmässan. Det här är en annorlunda bok. Eller så är den inte det. Kärlek och highschool i sig är inget nytt, men karaktärerna är annorlunda.

Vi träffar Libby, Hon blev utlyft via en kran ur sitt hus eftersom de inte fick ut henne ur huset på något annat sätt. Hon var för stor och tung. Boken tar sin början efter att Libby har gått ner massor i vikt och nu ”bara” är stor.  Det är dags att åter träda in i livet, efter flera år låst hemma.

Skolan börjar med att hon blir fortsatt mobbad och mött av elaka kommentarer och elaka meddelanden instuckna i skåpet. Några kompisar har hon. Hon tar sin portion av livet oavsett vad andra tycker.

Libby träffar på Jack, rent fysiskt. Han mobbar henne i matsalen genom att hoppa upp på hennes rygg och leka ”tjockisrodeo”. Han får ett knytnävsslag av Libby. Ingen bra start på skolan. De blir skickade på samma kvarsittning och börjar prata med varandra. Kärlek uppstår.

Jack har fullt upp med sig själv. Han är ansiktsblind, det kallas prosopagnosi. Känner inte igen ansikten utan att hitta andra identifierande drag. Han har inte berättat för någon och är helt beroende av alla sina strategier, som inte alltid fungerar. Han råkar hångla med en tjej som inte är hans flickvän på en fest. Efteråt fattar han att det var flickvännens kusin. Han ska hämta sin lillebror på ett kalas och drabbas av panik när han inte i mängden barn har en chans att känna igen sin bror.

Men Libby känner han och han känner även igen henne. Bortom det yttre.

Det här är en fin berättelse om att vara utelämnad. Till sin övervikt och till att inte kunna känna igen ansikten. Berättat med en känsla och humor som gör boken hoppfull och varm.

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Vända världen rätt

  1. Linda 25 februari, 2018 / 15:11

    Ja, det var en pärla. Blir så glad när iaf en person läser på bloggen :0)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s